Gratis e-cigaretter: Är det värt det?

12032013-27Elektroniska cigaretter är ett rökfritt och praktiskt alternativ till att röka tobak. Vid en jämförelse med konventionella cigaretter “bloss för bloss”, är de också imponerande billiga, ibland kostar de så lite som en femtedel av vad du skulle betala för ett jämförbart antal traditionella cigaretter. För att komma igång, behöver du göra en initial investering som är betydligt högre än vad du skulle betalat för ett paket vanliga cigaretter. Med några startpaket som kostar så mycket som £ 60 eller £ 70, är det ganska frestande med billiga erbjudanden, rabattkoder och kanske särskilt gratiserbjudanden. Men var kan man hitta gratis e-cigaretter, och är de värda din tid? Ännu viktigare, hur gratis är “gratis”?

Erbjudanden som erbjuder en gratis e-cigarett är inte svåra att hitta. Undvik dock sajter med namn som “GreatFreeE-CigaretteOffers”, då dessa troligtvis är spam. En snabb överblick visar att en sådan webbplats i allmänhet inte har aktuell information om aktuella erbjudanden. Alla länkar kommer vanligtvis att ta dig till interna sajter eller reklamsajter.

Istället bör de leta efter erbjudanden via sociala medier. Elektroniska cigarettleverantörer har vanligtvis Twitterflöden, Facebooksidor och profiler på andra sociala medier; du kan ofta hitta gratisprov och rabatter via dessa. En annan källa till information om gratisprover är de bättre e-cigarett testbloggarna, vilka är särskilt användbara, då de ofta har feedback från andra kunder. Pengabesparande budgetsidor och sajter som erbjuder kuponger och erbjudanden kan också innefatta gratisprover.

Ett seriöst gratisprov eller gratis varuprov från en ansedd e-cigarettillverkare kan vara ett bra sätt att uppleva skillnaden mellan traditionell rökning och ångcigaretter på ett säkert sätt. Som sagt, finns det några varningstecken som du bör se upp för; ibland kan en gratis e-cigarett komma att kosta dig mer än du förväntat dig.

Det första du bör kontrollera är om erbjudandet gäller ett gratis varuprov som du får behålla, eller en produkt du måste returnera inom en provperiod. Många e-cigarettföretag erbjuder en av deras engångs e-cigaretter som ett gratisprov, medan en återanvändbar modell kanske måste returneras om du upptäcker att du inte gillar den.

Om du måste returnera e-cigaretten, kontrollera hur lång prövotiden är. Om det är en relativt kort period (14 dagar är ganska vanligt, till exempel), se till att den beräknade leveranstiden gör det möjligt för dig att lämna tillbaka den i tid. Om erbjudandet inte anger en leveranstid, bör du nog leta någon annanstans.

Kontrollera detaljerna kring proceduren för returer. Det borde vara ganska enkelt, men vissa företag har en något mer invecklad process. Om folk måste ringa ett betalsamtal, till exempel, eller ett nummer som endast är tillgänglig ett par timmar om dagen, kan det bli mycket komplicerat att returnera produkten. Vissa människor kommer att avskräckas tillräckligt mycket för att ändra sig och i stället behålla enheten.

En annan viktig fråga att ställa är: Vad händer om du behåller e-cigaretten efter utgången av försöksperioden? I vissa fall förlorar du bara priset för en basenhet – säg, £ 10 eller £ 15. Om prover gäller en dyrare modell, kan du tvingas betala £ 60 eller mer för att behålla ett kit som du inte vill ha. Vissa missnöjda kunder har också klagat på att de har fakturerats för en avancerad enhet, medan kittet de faktiskt mottog som prov var billig och enkel.

Utöver kostnaden för frakt och hantering, anger vissa erbjudanden en extra avgift för returnerade produkter: det kan vara ytterligare £ 10 i tillägg till befintliga kostnader. När du överväger ett gratiserbjudande, jämför kostnaden för frakt, hantering och extra fraktavgifter, med kostnaden för att helt enkelt köpa en liknande produkt från en lokal butik, eller från en annan leverantör. Du kan vanligtvis hitta de mest grundläggande startpaketen (som består av ett batteri, cartomiser och laddare) för under £ 10. Även om dessa inte är det allra mest lyxiga sättet att njuta av vaping, erbjuder de ett rimligt värde för pengarna. Det kan sluta med att du faktiskt spenderar mer på en gratis e-cigarett än vad du skulle ha gjort på en budgetmodell för ordinarie pris.

Kort sagt, bör du helst försöka hitta ett erbjudande utan förpliktelser, där provobjektet inte behöver returneras. Om du bestämmer dig för att satsa på en provprodukt du måste returnera om du inte är nöjd, bör du se till att det inte finns några onödiga hinder för att kunna returnera den i god tid före deadline.

Dessutom är det en bra idé att göra lite efterforskningar innan du skickar efter en gratis e-cigarett. Det finns en hel kultur kring vaping med många pratglada användare, och folk är i allmänhet glada att rekommendera ett gratisprov om de har haft en positiv upplevelse.