En elektronisk cigarettbutik kanske slår upp portarna i din stad – låt e-rökningen börja.

L4I både USA, Storbritannien och hela Europa verkar en ny elektronisk cigarettbutik poppa upp i varje gatuhörn. Dessa små detaljhandlare tillgodoser en snabbt växande efterfrågan på e-cigaretter och brukar kallas “e-cigg butiker”.
Det finns förutsägelser om att e-cigarettmarknaden kommer att gå om försäljningen av vanliga cigaretter inom några år och i dagsläget är enbart den amerikanska marknaden värd 1 miljard. Dessa beräkningar tar dock inte hänsyn till osäkerheten kring effekterna av en potentiell statlig reglering av industrin.

Så, vad är skälen till ökningen av denna nya industri och varför är e-cigaretter så populära?

Vad är en elektronisk cigarett?
Det är ett ganska smart alternativ till den traditionella cigaretten och hänvisas ibland till som en personlig förångare, eller på engelska vaporizer. De finns i en mängd olika modeller; som återfinns i alla elektroniska cigarettbutiker, med några som till utseendet är mycket snarlika en traditionell cigarett och andra med en mer exotisk cigarrliknande design. De fungerar genom att omvandla smaksatta vätskor till vattenånga och när en rökare inhalerar imiteras upplevelsen av att röka en cigarett.

E-cigaretter har laddningsbara batterier, en liten behållare för att rymma vätskan och en atomiser. E-vätskor finns med en mängd olika nikotinstyrkor och några är helt nikotinfria. De andra flytande ingredienserna i cigaretterna är alla godkända som livsmedel och är inte giftiga eller cancerframkallande som röken från traditionella cigaretter är ökänd för att vara.

Fördelar med e-cigaretter
Det har ännu inte genomförts tillräckligt med forskning som helt säkert påvisar att e-cigaretter är hälsosammare än de traditionella, men det verkar uppenbart att andas in vattenånga snarare än den skadliga och brinnande tobaksröken helt klart är ett mycket bättre alternativ. Det är väl känt att tobaksrökning är skadligt och ett faktum att många kommer att dö i förtid till följd av effekterna av tobaksrökning. En e-cigarett medför inte någon obehaglig lukt, ingen aska, ingen röklukt på kläder och ingen passiv rökning som kan skada andra människor.

Varför använda en e-cigarett?
Skälen till varför människor använder elektroniska cigaretter är många. För vissa erbjuder de en mycket snarlik upplevelse av rökning av cigaretter, minus den åtföljande förbränningen av tobak. Andra vill försöka minska nikotinintaget genom att gradvis minska mängden nikotin i e-vätskan och så småningom gå över till helt nikotinfria filter. Detta vänjer skonsamt av kroppen från nikotinbegäret, och ger samtidigt en tillfredsställande upplevelse.

E-vätska
Att välja rätt e-vätska från en elektronisk cigarettbutik som ger önskad upplevelse och effekt, kan ta lite tid då det finns ett enormt utbud med olika alternativ. I utbudet ingår imitationer av välkända cigarettmärken, samt smaker av frukter, drycker, kryddor och livsmedel som passar alla typer av smaker. Alla e-vätskor innehåller propylenglykol, samma ämne som finns i astmainhalatorer, och livsmedelsfärger och -smaker

Startpaket
Den elektroniska cigarettbutiken, antingen den finns runt hörnet eller på nätet, har ett omfattande sortimentet och kan tillhandahålla allt som du behöver för att börja e-röka,
E-cigarettstartpaket kommer med allt som behövs för att börja använda e-cigaretterna. De grundläggande paketen innehåller vanligtvis ett batteri, antingen automatiskt eller manuellt, ett urval av olika filter med olika smak och en laddare. Tillsammans med en bruksanvisning, innehåller de allt som behövs för att börja med e-rökning. Mer deluxe erbjudanden har lagt till extra tillbehör, och utbudet och priset varierar därefter.

Det breda utbudet av olika modeller att välja mellan gör att det kan bli ganska förvirrande för en förstagångsköpare att välja rätt alternativ. Storrökare brukar föredra en laddningsbar snarare än en engångstyp, då de medför mer flexibilitet och kostnadsbesparingar. Laddningsbara modeller är mer kraftfulla och ger oftast mer nikotin till ett bloss. Målet är att hitta den bästa cigaretten att ersätta tobakscigaretter med.

De många faktorer som bidrar till den perfekta e-cigaretten inkluderar modell, smak, batteritid, nikotinmängd och individuella preferenser. Många rökare tenderar att ta djupare bloss när man börjar använda en e-cigarett, då man söker den raspande känslan i halsen och ångan är mindre tät med en e-cigarett. Ju större batteristorlek desto längre kan den användas innan det måste laddas igen.

Genom att kika runt i en elektronisk cigarettbutik kan man bilda sig en uppfattning om de alternativ som finns. Det kan vara bättre att välja ett litet, billigt startpaket för att få sig en uppfattning om smaker och ångor med varje enhet, men tänk på att kvaliteten kanske inte är lika bra som de med mer avancerade produkter.

Disponibla e-cigaretter
Detta är den vanligaste sorten och en lätt tillgänglig typ av e-cigarett. Ett mycket bekvämt sätt att ångröka på, särskilt för de som inte är storrökare, utan behov av alla e-vätskor, batterier och refiller att bytas ut och kasseras när det har tagit slut. Majoriteten av e-cigarettrökare som använder mer avancerade e-cigaretter, har introducerats till e-rökning genom att först använda en engångsanordning. De erbjuder ett bra sätt att “testa vattnet på” och en bra början på vägen mot ett tobaksfritt liv.

E-vätskepåfyllning
Ett bra sätt att spara pengar på är att fylla på filtret med e-vätska, vilket är en enkel process när man väl har behärskat tekniken. Det finns många videoklipp och enkla instruktioner på nätet som kan hjälpa till när man provar på denna nya teknik, som är väl värd för att prova, då det kan innebära betydande besparingar.

Slutsats
De många alternativ som finns tillgängliga för en övergång från skadlig tobaksrökning till ett mer miljövänligt och bättre alternativ, gör det till ett lätt beslut att prova några av de enheter som enkelt kan införskaffas från en elektronisk cigarettbutik. Att experimentera och blanda smaker och stilar är det bästa tillvägagångssättet att hitta ett bättre och passande alternativ.