Egenskaper hos e-cigaretten

05092014-30För tio år sedan introducerade många länder nya lagar mot rökning. Dessa lagar gjorde livet extremt svårt för rökare eftersom de blev förhindrade från att röka på offentliga platser. Som ett resultat av detta utvecklades innovativa alternativ till tobakscigaretter, vilket ledde till födseln av e-ciggen (elektronisk cigarett). De första e-cigaretterna lanserades kommersiellt i Kina under 2003.

Vad är en e-cigg?

Det är en elektronisk enhet som liknar och smakar som en traditionell cigarett. Huvudskillnaden är att den inte innehåller tobak. Tobak är en skadlig substans som kan påverka hälsan hos rökare och passiva rökare. E-cigaretten använder nikotinvätska, känd som e-vätska. Denna vätska är gjord av harmlösa ingredienser som propylenglykol, nikotin, smaker, vegetabilisk glycerin samt vatten.

Egenskaper hos e-cigaretten

E-cigarretten bestod ursprungligen av ett batteri, förångare, atomiser och e-vätska. Förångaren är en batteridriven tub som håller e-vätskan. Atomisern är ett värmeelement som hettar upp e-vätskan och hjälper till att producera cigarettens smak. Då e-vätskan är upphettad skapar den en vätskeånga som rökaren (ångaren) inhalerar. Ångan utandas på ett sätt som påminner om rökning. Efter detta försvinner ångan nästan direkt.

Cigaretterna har utvecklats genom årens lopp och nu finns det två-delars-kit som består av en förångare (clearomiser) och ett batteri. Det finns även den kasserbara elektroniska cigaretten; en komplett enhet som slängs bort efter användning. De kasserbara e-cigarrerna är idealiska för dom som skulle vilja experimentera med e-cigarrer och för dom som är på språng.

Nikotinnivåer

E-vätskan innehåller olika typer av nikotinnivåer för att möta behovet hos varje ångare. Styrkan går från låg till väldigt hög. Väldigt hög nikotinkoncentration innebär mellan 24 och 37 mg medan låg nivå kan innebära mellan 3 och 19 mg beroende på tillverkaren. E-cigaretter helt utan nikotin finns även att tillgå.

Smaker

Elektroniska cigaretter kommer i olika smaker för att göra ‘ångupplevelsen’ mer njutbar. Exempelvis, DanSmoke, en av de ledande tillverkarna av e-ciggar, erbjuder en rad olika smaker. Några av deras populära smaker är Arabian Classic, US Original, Royal Scandinavian, Sweet Royal, Menthol, Coffee Bean och Vanilla Ice m.fl.

Varför e-cigaretter blir allt mer populära

Hälsosammare än vanliga cigaretter – Traditionella cigaretter tillverkas av tobak; en substans som innehåller tusentals skadliga kemikalier. Dessa kemikalier är kända för att skapa sjukdomar som lungcancer och tuberkulos. E-cigaretter innehåller inte dessa skadliga ämnen och detta gör dem till ett hälsosammare alternativ.

Användar- och miljövänliga – Dessa cigaretter är rök- samt luktfria eftersom de inte innehåller tjära. Detta innebär att en ångare inte behöver oroa sig över missfärgade tänder och naglar, illaluktande kläder, hår eller möbler. De hjälper även till att skydda miljön eftersom de avger ånga istället för rök (kolmonoxid).

Bekvämlighet – Elektroniska cigaretter innehåller inte någon tobak. Detta innebär att de kan rökas nästan var som helst, eftersom de inte har blivit bannlysta på grund av lagarna mot rökning. Ångare behöver inte heller bekymra sig med tändstickor, tändare eller askkoppar.

Hjälp med att sluta röka – Dessa cigarrer är idealiska för dom som vill sluta röka eftersom de kommer i olika nikotinnivåer. Ångare kan gradvis reducera intaget av nikotin tills de slutligen blir helt fria från tobak.

Billigare än traditionella cigaretter – Då en ångare har investerat i ett startpaket går kostnaden för rökning drastiskt ner. En kasserbar e-cigg kostar exempelvis lika mycket som 40 vanliga cigaretter. Ångaren kan därför spara nästan 50%.

Designen, kvaliteten och priset på e-cigaretter varierar mellan olika företag. Dessa företag tillhandahåller även tillbehör som batterier, patroner och e-vätska. Alla produkter säljs till ett konkurrenskraftigt pris.