E-cigg uppmuntrar och underlättar en smidig övergång till ett liv fritt från tobak

09032014I första hand betraktad som en fysisk last och en föregångare till livshotande tillstånd, är rökning konsekvent reglerad av regeringar och föraktad i dagens samhälle. Sådan är omfattningen av samhällets ogillande av denna förseelse, att den förbjöds på flygplan världen över, samt på tågplattformar, busshållplatser, arbetsmiljöer och allmänt i alla offentliga inomhus utrymmen i Storbritannien och på andra håll.

Lagen om rökförbud trädde i kraft den 1 juli 2007 i Storbritannien och har sedan dess orsakat en markant ökningav cigarettpriserna, tills den nådde den högsta ökningstakten någonsin registrerad av Tobacco Manufacturer’s Association. Närmare bestämt ökade de med 50 procent mellan 2007 och 2013, medan den tidigare sju års intervallen visade en ökning med 26 procent. De officiella skälen bakom dessa politiska manövrar är högtidliga löften av regeringar att försöka motivera människor att helt avhålla sig från rökning till gagn för mänskligheten. Oavsett vad de verkliga skälen är, har de stöd av NHS, som rekommenderar att omgående sluta röka och börja med motion, idrott och andra endorfinutlösande tidsfördriv, för en smidigare övergång till ett nikotinfritt liv under upphörandeprocessen och efteråt.

En gång kallad “den heliga örten” på grund av dess antagna medicinska egenskaper, trodde man för några hundra år sedan att tobak lindrade hundratals medicinska krämpor och även underlättade vetenskapliga framsteg inom virologi. Numera, tillsammans med en myriad av skadliga ämnen i cigarettblandningarna såsom arsenik, kadmium, radioaktiva metaller, bensen, formaldehyd och bekämpningsmedel, har de hamnat i frontlinjen för möjliga orsaker till allvarliga sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

Ställd inför dessa kalla fakta, söka många rökare efter alternativ, och många av dem föredrar det alternativ som erbjuds av det mest geniala nikotinhjälpmedlet, den elektroniska cigaretten. Dess förespråkare och motståndare är många och deras argument omfattande, men låt oss diskutera de positiva aspekterna av den personliga vaporizern, det elektroniska nikotinleveranssystemet eller helt enkelt e-cigg, i lite mer detalj.

För det första är en av de viktigaste ledtrådarna som avslöjar främlingar som rökare, eller att de har rökare i deras omgivning, lukten från deras kläder, hår och tillhörigheter. För ex- rökare, är denna karaktäristiska lukt lika omisskännlig som en droppe blod för en blodhund. Icke-rökare, å andra sidan, reagerar olika på doften av impregnerad tobak, med vissa som till och med associerar lukten med doften av nära och kära. E-cigaretter kommer inte att orsaka en debatt om lukt, då de är antingen fria från distinkt tobakslukt, eller till och med avger söta behagliga dofter.

För det andra, är elektroniska cigaretter mycket billigare än vanliga cigaretter. Det finns flera elektroniska cigarettföretag där ute som erbjuder fantastiska e-cigarett erbjudanden, vilka pressar ner priset på refillvätskor. Som jämförelse kostar en förpackning med 20 vanliga cigaretter, enligt tobaks Manufacturers’ Association, i genomsnitt £ 7,98. På lång sikt, balanseras även de relativt höga priserna på atomizer och batterier, som ingår in i e-cigg kit, ut över en längre tid, och i takt med att tekniken utvecklas och konkurrensen intensifieras kommer det totala utbudet av e-cigarett erbjudanden fortsätta att öka med tiden. Fördelen med att använda refiller, är även att du producerar mindre avfall genom att endast använda så mycket vätska som du finner lämpligt, och sedan tillkommer fördelen att inte behöva dela dina cigaretter med någon annan.

En annan viktig aspekt att väga in i ditt beslut att börja med e-cigarettrökning är det faktum att risken för oavsiktliga bränder elimineras. De flesta storrökare har minnen av att, åtminstone en gång i livet, ha somnat med en cigarett i handen, vare sig det skedde inomhus eller ute, och de enorma risker man då utsattes för. Enligt the Department for Communities and Local Government, skedde mellan åren 2011 och 2012, 43.500 oavsiktliga bostadsbränder i Storbritannien varav 7 procent av dem eller cirka 3.045 orsakades av rökmaterial. En elektronisk cigarett kräver ingen eld, och därmed kringgås risken för brandolyckor.

Dessutom, då rökare stigmatiseras för sitt missbruk på grund av de ständigt ökande sociala förväntningarna på dem, kan övergången till e-cigg ha positiva sociala effekter genom att hjälpa dem att smälta in bättre bland sina vänner, familj och arbetskamrater, och öka jobbutsikter samt deras utsikter till ett förhållande, genom att ge dem möjlighet att delta i festligheterna i stället för att stå ensam ute i regnet och röka, genom att ge dem möjlighet att stressa ner var och när de vill, och helt enkelt genom att låta dem känna sig socialt inkluderade, snarare än utstötta.

För att återgå till hälsofrågan, har en uppsjö av medicinska tillstånd kopplats till rökning, vare sig det är direkta eller indirekta, med allt från lungcancer till hål i tänderna.

Då före detta rökare fortfarande kan uppleva konsekvenserna av denna last flera decennier senare, är det aldrig för tidigt att sluta röka. Den mest prisvärda, njutbara och lättillgängliga alternativet just nu måste vara den elektroniska cigaretten.