E-cigg: 2000-talets lösning på rökning

L5Många av oss är väl medvetna om de många farorna med tobaksrökning. Medan denna vana för endast ett par decennier sedan ansågs tilltalande och till och med trendig, har den medicinska vetenskapen fastställt en helt annan slutsats. Rökning kan leda till ett antal nedbrytande och t.o.m. livshotande konsekvenser för hälsan som exempelvis:
• Emfysem
• Lungcancer
• Hjärtattack
• Stroke
• Dålig cirkulation
• Fosterskador

Så, allmänheten är nu mer medveten än någonsin tidigare att rökning är en livsstil som måste begränsas och i många fall elimineras. Dock visar det sig ganska svårt för de flesta rökare att genomföra detta, av vilka en del kan ha varit beroende av denna vana i årtionden. Med andra ord är det inte ett realistiskt alternativ för dem att sluta helt tvärt. Tack och lov har det i dessa moderna tider framställts några lika moderna och innovativa produkter. Allmänt känd som en ”e-cigg”, är en elektronisk cigarett ett av de enklaste, mest fashionabla och njutningsfulla sätten att slutligen fimpa den traditionella cigaretten på. Fortfarande är många dock omedvetna om hur dessa enheter fungerar och de många fördelar som de kan erbjuda. Därför är det en god idé att snabbt undersöka dessa 2000-talets små underverk för att förstå exakt just vad som har gjort dessa ”e-cigg” så otroligt populära.

En e-cigaretts karaktäristik

Elektroniska cigaretter är centrerad kring en ganska unik princip. I huvudsak är deras huvuduppgift att ersätta handlingen att röka med ett säkrare alternativ, men att göra det på ett sätt som så långt det är möjligt, spegla hur en traditionell cigarett skulle ha rökts. Detta görs på ett intressant sätt.

En e-cigg består i allmänhet av två olika komponenter: en icke-toxisk flytande lösning och ett värmeelement. När en person ”inhalerar” i denna enhet, aktiveras värmeelementet. Denna kommer då att börja förångas den lösning som finns inuti. Resultatet blir ett moln av rök som avges från den andra änden och som kan inhaleras av användaren. Hela apparaten är innesluten i en säker och användarvänlig cylinder. Dessa enheter kan till utseendet vara väldigt snarlika en vanlig cigarett, även om många av dem som har en mer trendig design kan vara kromade, komma i skräddarsydda modeller och vissa t.o.m. vara dekorerade med ädla metaller eller ädelstenar.

Innehåll

Den kanske vanligaste frågan som ställs kretsar kring vad det egentligen är man inhalerar. I själva verket, har användaren olika alternativ; var och en av dem beroende av deras egna specifika önskemål. Det är inte ovanligt att de som nyligen har slutat att röka, väljer en vätska som innehåller en viss mängd nikotin som är kemiskt bunden till själva blandningen. Självklart kommer detta att bidra till att stilla nikotinbegäret på ett mycket sundare sätt och utan att andas in de andra cancerframkallande ämnen som en vanlig cigarett innehåller.

Sedan finns det andra som istället föredrar en vätska som utsöndrar en viss smak och färg när den förångas. Sådana smakämnen inkluderar, men är inte begränsade till:
• Mint
• Jordgubb
• Hallon
• Choklad
• Banan

Dessa valmöjligheter ger en unik känsla till e-rökning och bidrar till e-ciggens generella dragningskraft, utan de potentiella hälsorisker som traditionella cigaretter med nikotin associeras med.

Fördelarna med elektroniska cigaretter

Den mest uppenbara fördelen dessa praktiska enheter kan skryta med är det faktum att i stället för att försöka sluta rakt av, kan en elektronisk cigarett hjälpa användaren att långsamt trappa ned på sin vana. Detta uppnås i första hand genom att minska rökbegäret över tid. En sådan process föranleds av att kunna välja en lösning som innehåller en förhållandevis hög mängd nikotin (om det intas i tillräckliga mängder, kan nikotin orsaka illamående ). Således kommer användaren tendera att röka mer sällan under dagen. Med tiden kan dessa nivåer av nikotin minskas. I teorin kommer detta att leda till möjligheten att helt eliminera nikotin från e-ciggen.

Dessutom bör det nämnas att rökning är starkt baserad på en oral fixering, många rökare är lika mycket beroende av den fysiska handlingen av att röka, som av de kemiska komponenterna. Så en elektronisk cigarett möjliggör för en användare att tillfredsställa både sina fysiska och psykiska behov av att röka utan att beröras av de farliga biverkningar som en sådan vana normalt skulle medföra.

En annan intressant sidoeffekt som redan har upptäckts av många av de som valt en elektronisk cigarett, är att de har visat sig vara utmärkta samtalsämnen. Då dessa produkter fortfarande är relativt nya på marknaden, blir många nyfikna på vad det är som en stamgäst på en lokal pub röker, särskilt om röken har en annan färg. Inte nog med att det är ett bra uppslag för skämt, men det blir tydligt för omgivningen att användaren bry sig om sin hälsa och livsstil.

Dessutom, låt oss icke glömma beskattningen av traditionella cigaretter som har gått upp kraftigt de senaste åren. För storrökare kan detta motsvara en betydande ekonomisk påverkan. En elektronisk cigarett håller mycket längre än en förpackning med tio eller tjugo cigaretter och därför är kostnaden betydligt mindre än vad man skulle spendera på normala rökvanor.

En sista fördel med dessa enheter är att till skillnad från traditionella cigaretter, kan en ”e-cigg” rökas varsomhelst. Till exempel om man blir röksugen under en lång film, är en elektronisk cigarett ett väldigt praktiskt alternativ. Detsamma gäller även på restauranger, barer och nattklubbar. Så begäret att röka en cigarett i anknytning till en fysisk miljö kommer nästintill, om inte helt, att elimineras.

Är elektroniska cigaretter säkra?

De mest ansedda varumärken såsom Dansmoke och liknande, anses vara helt säkra alternativ till traditionella cigaretter. Detta beror på det faktum att en ”e-cigg” inte innehåller något av de kemikalier och cancerframkallande ämnen som finns i vanliga cigaretter. Så för dem som bryr sig om sin hälsa, kan de känna sig trygga när de överväger att byta till en elektronisk cigarett.

Dessa är bara en handfull av alla anledningarna till varför otaliga personer redan har valt detta säkrare, hälsosammare och mer kostnadseffektiva alternativ till traditionella cigaretter. Då dessa 2000-talets innovationer är moderna, unika och iögonfallande, kan vi bara räkna med att populariteten för elektroniska cigaretter kommer att fortsätta att öka inom en överskådlig framtid. För dem som en gång för alla vill eliminera skadliga cigaretter från sina liv, finns det i dagsläget ingen bättre produkt som kan utföra denna uppgift bättre än en elektronisk cigarett.