E-cigaretter: En bartenders berättelse

10032013-19I mars 2006 blev Skottland först i Storbritannien med att införa rökförbud i stängda utrymmen och förra veckan hade jag tillfälle att tala med någon som var i frontlinjen när rökförbudet trädde ikraft.

Han är en bartender som var i tjänst ensam den första natten rökförbudet infördes och minns tydligt den kvällen.

”Det var lite av en arbetarklasspub i utkanten av staden och alla i personalen hade varit oroliga för vad vi skulle göra om en kund tände en cigarett och vägrade att gå ut för att röka”, berättade han för mig.

”Så, ganska nervös, tog jag över nattskiftet kl 6 på kvällen och väntade på den första rökaren att trotsa förbudet.

”Klockan nio började jag tänka att jag hade oroat mig i onödan; den vanliga skaran av storrökare hade anlänt och alla hade de tyst travat ut till rökutrymmet vi hade gjort i ordning en månad tidigare på bakgården.

”Jag var själv rökare på den tiden och när jag slank ut för att röka en cigarett, kretsade samtalet kring det nya förbudet, vädret och de vanliga förutsägelserna att det inte skulle vara långvarigt.

“Då, strax efter nio, öppnades dörren och en av våra mest ökända stamkunder kom in. Låt oss kalla honom ”Archie”. Han hade varit ute ur fängelset denna omgång i nästan ett år och alla hade ängsligt väntat på nästa gång han skulle förlora kontrollen och skicka iväg ett gäng tidigare vänner till sjukstugan.

”Archie”, utropade jag när han kom fram till bardisken.

”Vodka shandy” var hans vanliga knappa svar och när jag vände mig bort för att hälla upp hans vodka och lemonad, stelnade jag till när jag hörde det omisskännliga ljudet av hans Zippo öppnas och det klickande ljudet när en smal handrullad cigarett tändes.

”Ängsligt vände jag om för att se att de två andra gästerna utmed långsidan av baren plötsligt hade bestämt sig för att det var dags för en tur till herrtoaletten.

”Archie”, började jag nervöst. ”Du minns väl att rökförbudet har börjat idag? ”

”Nu kommer det, tänkte jag. Han kommer att explodera nu. Jag var plötsligt tacksam att jag förutseende nog hade flyttat den trådlösa telefonen till andra sidan baren och gjorde mig beredd att ringa efter förstärkning.

”Men vad som hände sedan var helt otroligt. Archie satte sig plötsligt käpprakt upp på sin barstol, höll upp sin cigarett framför ansiktet och tittade förskräckt på den. ”Shit! Ledsen mannen” sluddrade han innan han sprang mot ytterdörren.

”Han var tillbaka igen inom en minut, ivrig att be om ursäkt och det var sista gången jag såg någon tända en cigarett i en offentlig byggnad i Skottland fram till ungefär tre månader sedan när jag fick se en rökslinga stiga från ett bord nära baren.

”Jag sköt iväg som en pil till bordet, jag var ju en ex-rökare så mina näsborrar vidgades automatiskt för att spåra lukten av en illegal cigarett, men när jag kom fram var jag redan förbryllad över att jag inte kände någonting.

“Vad är det du har där? ” frågade jag, och fick svaret att det var en elektronisk cigarett. ”Åh, dem har jag hört talas om. Hur funkar de? ”

“Killen som ”rökte” var redan i full gång med att entusiastiskt berätta för sina kompisar om sin nya e-cigarett, och jag anslöt mig, ivrig att få veta mer.

”Hur smakar den? Kaffe? Hur smakar en kaffecigarett?”

”Så under nästan en timme, kom en stadig ström av andra bargäster över till bordet för att fråga ut honom om hans e-cigarett.

”En del vägrade att tro att ”röken” inte hade någon lukt och böjde sig ner för att försöka sniffa upp ångorna som kom från e-cigaretten.

”Men det dröjde inte länge innan ”rökaren” började tröttna på all uppmärksamhet och ständiga förfrågningar om att låna hans e-cigarett och fylla på den med olika smaker.

”Tre gånger jag var tvungen att lämna baren och be andra bargäster att sluta trängas kring hans bord eller försöka stjäla hans e-cigarett.”

”Lustigt nog, när han väl gick med på att låna ut den för ett provbloss, var den första reaktionen att ta den utomhus, så stark var genomslagskraften i det nya rökförbudet.

”Framåt natten, hade jag tvingats be rökaren att lägga undan e-cigaretten och, efter en rad liknande incidenter, beslutade barägaren att förbjuda e-cigaretter inne i baren.”

”Visst hördes det några missnöjda kommentarer men dessa bleknade snart bort, speciellt när e-cigarettrökarna insåg hur mycket de hade saknat ”smirting ” (smoking och flirting) med det motsatta könet vid askkopparna utomhus.”